Lancering nieuwe theatershow: bevlogen en ‘begeistert’!

Flying Circus 2017 in de piste: Jeroen Sweers, Fred Stift, Hans Nordsiek, Maggie Oliva, Tania Nordsiek-Espinoza en Eros Struijk.

Hoe til je authentiek luchtvaarttheater naar een hoger plan? Hoe laat je kinderen én volwassenen van zichzelf versteld staan? Hoe bouw je spontaan een feestje op een vliegveld waar jaren later nog met warme gevoelens over gepraat wordt? Hoe krijg je unaniem en simultaan vleugels tijdens drie dagen entertainment? Die vragen werden in Groningen, tijdens de Oostwold Airshow, in één klap en in één zin beantwoord: door deel uit te maken of toeschouwer te zijn van ons Flying Circus!

Na een sabbatical jaar was het na weken van noeste training dan eindelijk zover. De première van onze nieuwe theatershow vond plaats tijdens deze grootste civiele airshow van warbirds in Nederland en bestond uit maar liefst zeven voorstellingen, vier op zaterdag, drie op zondag.

Daags voor de aanvang van de airshow streek de crew als een stel ‘Flying Nomads’ neer op Oostwold. Zo’n eerste avond versterkte het groepsgevoel, zeker tijdens een oergezellige bbq samen met andere Oostwold deelnemers waaronder de Breitling Wingwalkers, de Red Devils uit België, het Fokker Four team en nog veel meer klinkende namen uit de luchtvaart. Daarna wachtte een flinke portie nachtrust, midden op het veld. Om vervolgens bij zonsopkomst wakker te worden in de grote zwarte Flying Circus dubbeldekker touringcar waarmee de vaste crew rondreist. Een fantastisch begin van een prachtig Flying Circus weekend. Ontwaken, ontbijten, ontspannen, onthaasten!

Vervolgens stond de briefing gepland, om 08.00 uur sharp. Een dosis gezonde spanning bouwde zich op bij de crew naarmate het tijdstip van de eerste show dichterbij komt. Regisseur Geert Niland kwam rechtstreeks vanuit Eindhoven gereden en meldde zich bij de piste op Oostwold. Hij zou de puntjes op de i zetten en de crew na elk optreden een debriefing geven. Onder zijn bezielende leiding stegen zowel spelers als publiek naar steeds grotere hoogten. En zwol ook het applaus bij iedere volgende voorstelling aan. Een dankbaar en betekenisvol gebaar voor een intensieve periode van bikkelen, bijschaven, finetunen, vallen en weer opstaan. Net zoals dat gaat in het échte leven, buiten de circuspiste.

Toen de zon onderging op het veld en het publiek al lang was vertrokken, zwollen de klanken uit de piano van pianist Jeroen aan. Er ontstond een sfeer van delen en beleven, van meezingen en meedansen. Als een magneet trok de idyllische aanblik van de zwarte dubbeldekker met de Old Crow Stearman ernaast en de roodwitte piste ervoor de overgebleven crews naar zich toe. Spontaan ontstond er een avond om nooit te vergeten, om in de logboeken aan te tekenen met een big smile. Waar het Flying Circus is geland, is feest gegarandeerd.

Met de voorstellingen van het Flying Circus landt de romantiek van het vliegen terug op aarde. De sfeer die in Oostwold en op andere plekken wordt opgeroepen, is moeilijk in woorden te vangen. Die moet je zelf komen voelen, beleven! Alle leden van de crew zijn bevlogen en begaan met hun specifieke rol in het totaalplaatje: een half uur spetterend luchtvaarttheater. Vrolijk, dromerig, maar ook gepassioneerd en vooral ‘begeistert’. Met als afsluiter in slow motion een wel heel bijzondere verrassing. Een prachtig plaatje dat je tot tranen toe kan roeren. Een unieke beleving vóór jong en oud, dóór jong en oud.

‘Oostwold’ was te gek en smaakt naar meer. Véél meer!